Jeugdstation

KIDS | GAMES | TOYS | FILMS

Home /
Jongeren en het gehoor: het belang van gehoorbescherming
;

Jongeren en het gehoor: het belang van gehoorbescherming

Slechter horen is niet per se een ouderdomskwaal. Onderzoek van het Amsterdams Medisch Centrum bij jongeren tussen de 12 en 25 jaar toont aan dat 25% van de jongeren last heeft van enige mate van gehoorschade. Meer dan 75% is bekend met een piep in de oren na een avond uitgaan. Bij 1 op de […]

Slechter horen is niet per se een ouderdomskwaal. Onderzoek van het Amsterdams Medisch Centrum bij jongeren tussen de 12 en 25 jaar toont aan dat 25% van de jongeren last heeft van enige mate van gehoorschade. Meer dan 75% is bekend met een piep in de oren na een avond uitgaan.

Bij 1 op de 10 jongeren zou er al sprake zijn van blijvende schade. De medische term hiervoor is tinnitus.

Oorzaken van gehoorschade

De oorzaak heeft in bijna alle gevallen te maken met het luisteren naar te harde muziek.

Dit kan door een te hoog volume van koptelefoons, het luisteren naar live-muziek, een bezoek aan een discotheek of dancefeest en zelfs de muziek tijdens de lessen van de sportschool.

Hoe herken je gehoorschade

Gehoorschade is een verzamelbegrip en zal individueel verschillen. Er kan sprake zijn van een hoge piep, of juist een zachte, lage brom. Geluiden met een hoge frequentie zijn niet meer goed hoorbaar, of geluiden in het algemeen komen minder goed binnen.

Soms lukt het wel om een gesprek goed te volgen, maar is dit lastig in een drukke omgeving met verschillende geluiden. Er kan sprake zijn van tijdelijke gehoorschade. Na overbelasting van het oor is het belangrijk om het enkele dagen tot rust te laten komen, waardoor er geen opstapeling ontstaat van de klachten.

Gehoorbescherming

Gehoorbescherming is op zichzelf niet moeilijk. Stel je oren niet bloot aan harde geluiden. Luister niet te hard naar muziek door een koptelefoon. Om toch te kunnen genieten van een concert zijn er oordoppen verkrijgbaar.

Deze variëren van eenvoudige exemplaren tot geavanceerde modellen die alleen de schadelijke tonen zullen filteren. Hierdoor zal de muzikale beleving er niet op achteruit gaan.

Oorschade controleren

Bij twijfel over het eigen gehoor, of wil je zeker weten dat je gehoor goed functioneert, dan is een bezoek aan een audicien aan te raden. Door je gehoor te laten testen weet je direct hoe je oren ervoor staan.

De testen zijn gratis, en de audicien kan direct voorlichting geven over preventieve maatregelen om gehoorschade te voorkomen.

Herhaal het onderzoek, afhankelijk van je contact met harde geluiden jaarlijks, of om het jaar en zorg ervoor dat je tot lengte van dagen van je gehoor kan genieten.